Stop inselatoriei Saralex

Teroare la schimb valutar – Cluj

Posted in Din presa by stopsaralex on February 20, 2009

Teroare la schimb valutar
SURSA ZIUA DE CLUJ

În plin centrul Clujului, clienţii înşelaţi la Saralex sau Grand Exchange House sunt bruscaţi şi ameninţaţi de angajaţi.
O tânără clujeană a fost păcălită ieri la casa de schimb valutar Saralex, din Piaţa Mihai Viteazu. În urmă cu câteva zile, un tânăr a păţit la fel, la Grand Exchange House, de pe strada Bolyai, casă de schimb ce aparţine aceluiaşi patron, bucureşteanul Alexandru Podgoreanu.
Numărul persoanelor înşelate de cele două case de schimb în ultima lună este de cel puţin 30, precizează Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Cluj. Clienţii care solicită explicaţii sunt bruscaţi şi ameninţaţi de angajaţii lui Podgoreanu. La ambele case de schimb valutar, Saralex şi Grand Exchange House, clujenii sunt induşi în eroare de modul de afişare a preţurilor de vânzare-cumpărare la valute. Deşi întreabă care este cursul, li se răspunde, sec, “cât e afişat”.

Abia după ce schimbă bani şi privesc din nou lista pe care este afişat cursul, realizează că au fost păgubiţi. Adevăratul curs de schimb, mult mai mic decât cel afişat, este ascuns pe panouri, de cele mai multe ori în partea de jos a acestora. în schimb, cursul afişat este pentru cecuri de călătorie. “Nici o casă de schimb valutar din Cluj nu a efectuat tranzacţii cu cecuri de călătorie în 2008”, a precizat Lenuţa Suteu, inspectorul-şef al OPC Cluj.

“Ieşi afară şi du-te dracului!”

“Am primit doar 310 lei, în loc de 360, cum reieşea din cursul afişat”, se plângea ieri, în jurul amiezii, Alina M., în vârstă de 14 ani, în faţa casei de schimb Saralex. “De ce mi-aţi dat atât de puţini bani?”, l-a întrebat, revoltată, pe casier. “Atât e cursul”, a replicat acesta zâmbind. Cum tânăra nu a renunţat la a-şi cere banii înapoi, în zonă a apărut şi un bodyguard.

“Dacă n-aveţi bani de schimbat, ieşiţi afară!”, a strigat acesta, după care i-a ameninţat pe reporterii ZIUA de Cluj, prezenţi şi ei acolo. “Ce-i cu fiţele astea? Cine te crezi? Ieşi afară şi du-te dracului!”, urla bodyguard-ul, iritat.

In situaţii similare s-au aflat şi alţi clujeni. Unul dintre aceştia, Cornel M., s-a adresat ZIUA de Cluj după publicarea, săptămâna trecută, a unui articol despre un student care a fost înşelat la casa de schimb Grand Exchange House.

“Am mers să avertizez lumea despre ce se întâmplă acolo şi au venit nişte «gorile». O namilă de doi metri mi-a spus «du-te de aici, că iau măsuri!»”, a declarat Cornel M. “Soţia mea a rămas acolo, împreună cu un prieten, iar casiera a turnat o găleată cu apă pe el”, a adăugat bărbatul.

în ciuda eforturilor repetate, administratorul caselor de schimb valutar Saralex şi Grand Exchange House, Alexandru Podgoreanu, nu a fost de găsit. De altfel, nici inspectorii OPC, care au primit peste 30 de reclamaţii cu privire la înşelătoriile de la cele două case de schimb, nu reuşesc să ia legătura cu el decât rar, şi atunci prin intermediari.

“E un şiretlic. Pun în faţă preţul cel mai mare”

Suteu spune că societăţii Saralex i-au fost închise în 2007 două case de schimb valutar, aflate pe strada Janos Bolyai şi pe Bulevardul 21 Decembrie. Ulterior, a precizat Suteu, Alexandru Podgoreanu a deschis casa de schimb Grand Exchange House în spaţiul de pe strada Janos Bolyai nr. 4. Ea a precizat şi care este modalitatea pe care o folosesc casele de schimb valutar pentru a-şi înşela clienţi, precizând că totul se desfăşoară legal, casele de schimb fiind obligate să afişeze cursurile pentru toate operaţiunile pe care le efectuează, inclusiv pe cele cu cecuri de călătorie.

“E un şiretlic. Pun în faţă preţul cel mai mare, ca să sară în ochi. Oferă două informaţii în acelaşi loc”, a explicat inspectorul-şef al OJPC Cluj. “Sunt foarte bine instruiţi, au şcoală. Când sunt întrebaţi care este cursul, spun doar «cât este afişat», nu şi suma”, a explicat Suteu.

Ea i-a sfătuit pe clienţii caselor de schimb valutar să nu semneze formularul de accept de schimb valutar pe care îl primesc, decât după ce verifică atent toate datele înscrise pe acesta. “Ne-am uitat pe câteva casete înregistrate la casele de schimb valutar, dar nu ne-am putut da seama dacă au avut acceptul înainte de a semna”. Potrivit Lenuţei Suteu, legea nu îi obligă pe patronii caselor de schimb valutar să aibă camere de filmat care să capteze şi sunet.

Amendaţi o singură dată

In ciuda numărului mari de reclamaţii, reprezentanţii OJPC Cluj se plâng că legea este permisivă şi că nu au putut aplicat decât o amendă, de 1.000 de lei societăţii conduse de Alexandru Podgoreanu. “Nu avea afişată moneda naţională”, a explicat Suteu.

Potrivit acesteia, OJPC Cluj este în litigiu cu firmele lui Alexandru Podgoreanu, din cauza unor procese-verbale contestate. Inspectorul-şef al OJPC a precizat că Alexandru Podgoreanu a avut sau are mai multe firme prin care a realizat înşelăciunile – Excelent 2000, Allrom 2003, Saralex şi Grand Exchange House. Suteu a mai spus că a încercat să stopeze autorizarea acestor case de schimb valutar de către Banca Naţională, dar nu a avut succes.

Agresiuni şi la Râmnicu Vâlcea

Două ziariste ale cotidianului City din Râmnicu Vâlcea au fost agresate săptămâna trecută, după ce au mers la o casă de schimb valutar aparţinându-i lui Alexandru Podgoreanu. “Ne-a ameninţat că ne omoară”, a declarat Elena Gogioman, una dintre jurnalistele agresate.

Cristina PÎRVU
cristinapirvu@ziuadecj.ro

Advertisements

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Case de vanzare said, on April 23, 2011 at 11:12 pm

  Si eu vreau sa imi cumpar o casa si acum ma documentez peste tot despre preturi.

 2. M.C. said, on February 26, 2009 at 12:52 pm

  din pacate, poporul roman trece printr-o faza foarte urata ce se numeste dezbinare..romanii sunt dezbinati aici si dincolo de hotare. nu avem cu adevarat curajul sa spunem deodata toti NU! NU celor care ne fura, NU celor care se cred smecherii Romaniei (care de fapt sunt fraierii), NU celor ce calca in picioare demnitatea si umanitatea noastra! si eu ma numar printre cei care s-au saturat dar si eu stau in fata calculatorului si mai mult de atat…….. de ce nu iesim in strada??? de ce am ajuns sa fim lasi??? de ce nu stim sa spunem NU?

  • luiza said, on May 15, 2009 at 9:44 pm

   si eu gandesc la fel.trebuie sa facem ceva in legatura cu aceste inselatorii.oameni buni,nu va mai temeti,haideti sa facem ceva,sunt sigura ca nu puteti pierde mai mult decat ati pierdut deja.astept sa ma contactati 0748408503 sau alida_luiza@yahoo.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: